De architect aan het woord: Drakentuin

4 januari '22

Een kijkje in de keuken van de architect! Wat heeft Eelco Aartsma van Hans Been architecten geïnspireerd om de woningen in de Drakentuin te ontwerpen?

Eelco Aartsma

Tussen de componistenbuurt en de professorenbuurt ligt de Drakentuin in het verlengde van park Rusthoek. Historisch is park Rusthoek groter geweest. Met de aanleg van de Drakentuin herstellen wij een deel van de oude Rusthoek. Het groene landschap wordt doorgetrokken tot tegen de Drakenburgerweg met maximaal behoud van bestaande bomen en met aanplant van extra groen.

Eelco Aarts

Met oog voor efficiënt ruimtegebruik

In deze prachtige tuin worden 2 woongebouwen gerealiseerd: een villa en een koetshuis. De woningen zijn zo ontworpen dat ze optimaal kunnen genieten van de groene omgeving. In de villa vinden we fraaie starters appartementen. Het woonprogramma is vormgegeven met oog voor efficiënt ruimtegebruik. Hierbij is veel aandacht besteed aan ruime leefruimtes. Dit is terug te zien in  de woonkamer en keuken. Een prettige slaapkamer met goed daglicht. Een tweede kamer die mogelijkheden biedt voor een extra slaapgelegenheid of een studeerruimte. In het koetshuis bevinden zich 8 rug aan rug woningen. Het terras aan de voorzijde omzoomt met een pergola zorgt ervoor dat je hier echt in het park woont.  Beneden bevinden zich een mooie woonkamer en open keuken met veel glas met lage borstwering naar het park toe. De slaapvertrekken in de kap bieden veel privacy. Hier wordt je ’s ochtends wakker tussen het groen.

Klassieke architectuur

De klassieke architectuur van de Drakentuin past helemaal bij de landgoed sfeer. Een traditionele opbouw met een plint, de verticale raampartijen en de kloeke kap maken de architectuur herkenbaar. De dakkapellen doen het gebouw fraai contact maken met de omgeving. De woningen zijn zo ontworpen dat ze optimaal kunnen genieten van de groene omgeving. Het metselwerk is verzorgd met rollagen boven de kozijnen. Het bloemmotief van de balkonhekken benadrukken de De lichte kleur gaat mooi op in de omgeving. Zo kun je ook als starter wonen als een landheer.