Opgeleverd

De architect aan het woord: Elly J. Meijertuin

27 februari '21

Een kijkje in de keuken van de architect! Wat heeft Eelco Aartsma van Hans Been architecten geïnspireerd om de woningen in de Elly J. Meijertuin te ontwerpen?

Als oase bewaard gebleven

Waar de laatmiddeleeuwse Zandvoortweg het park Rusthoek ontmoet ligt het perceel van de Elly J. Meijertuin. De driehoekige vorm van de tuin is kenmerkend in de ruimtelijke structuur van Baarn: waar de oude linten door het landschap slingerden, organisch de ruimtes vormend. In de jaren 60 en 70 is het landschap ingevuld in de orthogonale structuren van die tijd, maar de Elly J. Meijertuin is als oase bewaard gebleven.

Met respect voor het bestaand groen

Wonen in de Meijertuin is voor mij wonen in dit prachtige landschap waarin de wegen nog slingeren en het landschap glooit. Daarom heb ik de villa’s van de Meijertuin ook in een losse informele schikking in het landschap gepositioneerd met respect voor het bestaande groen en terrein. Iedere woning wordt hierdoor uniek en kan daarmee genieten van haar eigen fraaie plekje in de tuin. Bestaande bomen blijven waar mogelijke gehandhaafd en we planten extra bomen aan. De asymmetrische kappen zijn los gerangschikt, steeds optimaal oriënterend op het landschap. Daarbij is de woning van twee zijdes te benaderen waardoor zowel vanaf de straat als vanaf de eigen parkeerplaats de woning een warm welkom geeft.

Eelco Aarts

Scandinavische architectuur

Wonen in het landschap is voor mij ook je terug kunnen trekken in een warm thuis. Voor het ontwerp heb ik mij daarbij laten inspireren door de Scandinavische architectuur. De zachte, warme sfeer die past bij het wonen in het landschap komt deze woning tot volle uitdrukking. We hebben er veel aandacht besteed deze sfeer al de entrees van de woningen tot uitdrukking te laten komen. De terug liggende entree geeft de woningen een geborgenheid die al bij binnenkomst beleefd wordt. De warme sfeer wordt hier extra beleefd door de mee ontworpen voordeur en lantaarn. Vanuit de woning is steeds zicht op de entree, wat een prettig gevoel geeft. De woonkamer en keuken zijn royaal, waarbij de verschillende woningen steeds een andere relatie tussen de woonruimtes hebben zodat ieder op zijn eigen manier vorm kan geven aan zijn leefstijl. Een terugkerend element is de achterdeur in iedere woning: elk huis heeft aan de achterzijde een extra entree waardoor vieze voeten in de zithoek verleden tijd zijn. De erkers en erkerramen geven een prachtig zicht en veel licht in de woningen. De schoorstenen geven de mogelijkheid van een sfeerhaard. De vensters met de steile waterslagen versterken de statigheid van de villa’s.  De aandacht voor detail komen ook naar voren in de goten en het fraaie overstek met klossen wat zorgt voor schaduw in de zomer en ruimte geeft voor licht in de winter. Het metselwerk tenslotte wordt uitgevoerd in een warme zachte tint. Subtiele metselwerkdetails maken de woning compleet. Zo wordt wonen in de Elly J. Meijertuin een beleving.