Gasloos: Alles over koken op inductie

3 mei '22

Misschien heb je het al meegekregen in het nieuws: Nederland moet in 2050 gasloos zijn. [PROJECTNAAM] wordt zonder gasaansluiting gebouwd. Dat betekent ook dat je geen gas meer kunt gebruiken bij het koken. Maar gelukkig is er een geweldig alternatief! Of je nu een snelle hap wilt maken of juist de meest culinaire hoogstandjes tevoorschijn wilt toveren; inductie gaat je daarbij helpen.

Elektrisch koken

Elektrische kookplaten heb je in de vorm van inductie of een keramische kookplaat. Een keramische kookplaat wordt geleidelijk aan heel heet en daarbij kook je dus op een echte warmtebron. Deze vorm van elektrisch koken verbruikt gemiddeld genomen zo’n 20% meer elektriciteit dan inductie. Het hoogste rendement (80-90%) van je elektriciteit krijgt je dan ook bij inductie; daarbij gaat een minimale hoeveelheid elektriciteit verloren tijdens het koken.

image alt

Koken op een magnetisch veld

Inductie is een techniek waarbij elektrische spoelen onder de kookplaat een magnetisch veld opwekken. Dit magnetische veld gaat simpel gezegd als een wervelstroom door de bodem van de pan en verhit zo de inhoud. Haal je de pan (even) van de plaat af dan stopt deze magnetische stroom direct. De plaat is dan nog een beetje warm door wat restwarmte maar zal vrij snel volledig afkoelen.

Als de plaat nog aanstaat en je zet de pan er weer op dan zal de wervelstroom weer direct door de pan gaan en op hetzelfde niveau van hitte zijn. Koken gaat zo lekker snel en is tegelijkertijd hartstikke veilig: de plaat koelt immers razendsnel af én er kan geen vlam in de pan slaan.

image alt

Binnen no-time gewend

Doordat de inhoud van de pan enorm snel verhit kan worden, is het in het begin even wennen om op inductie te koken als je gas gewend bent. Het gaat immers zo snel! Het is dan ontdekken hoe snel een pan water kookt op welke stand en experimenteren met vlees aanbraden of een ei bakken. Ook moet je goed kijken of je huidige pannen geschikt zijn voor inductie. Op geschikte pannen staat een logo van een spiraal wat aangeeft of de pan op een inductieplaat gebruikt kan worden. Maar binnen no-time ben je aan de luxe van een inductieplaat gewend en wil je niet anders meer!

Voordelen

  • Inhoud van de pannen snel op temperatuur
  • Veilig; geen vlam in de pan en plaat koelt direct af
  • Zuinig, hoog rendement
  • Bediening door touch dus geen knoppen meer; makkelijk schoon te houden

Nadelen

  • Pannen moeten geschikt zijn voor inductie
  • Even wennen aan de nieuwe manier van koken